Afkoelen aan het water

Afkoelen aan het water

Op stikhete dagen is het aan het water net wat koeler. Wat bomen, een licht briesje, misschien een terrasje of een picknick aan de oever? We geven je wat opties:

Het is wel eventjes rijden (40 min), maar bij de ruïnes van het eeuwenoude en nogal belangrijke klooster van Morimond is bij het voormalige stuwmeer van de monniken het prettig restaurantterras Au Lac de Morimond gevestigd. Als je wil lunchen (gefrituurde spiering, lekker!) moet je wel precies tussen 12 en 13 komen, anders is de keuken dicht; ’s avonds zijn ze in het weekend ook open. Je zit pal aan het water waar enorme karpers nog net niet uit je hand eten. Ook kun je een wandelingetje door de mooie bossen (lekker koel!) om de drie meren maken, een roeibootje huren en sportvissers kunnen er een dagvergunning kopen. De plek is bereikbaar vanaf Bourbonne-les-Bains, sla rechtsaf bij het (enige) stoplicht en volg de borden (of tik in de routeplanner) naar Parnoy-en-Bassigny of Lacs de Morimond. Als je de ‘witte weggetjes’ neemt via Aigremont heb je mooie uitzichten. 

Een andere fijne plek aan het water is het terras van restaurant Chalets du Lac, op de route naar de glasblazerij van La Rochère (71 Grande Rue, 70210 Passavant-la-Rochère). Ook hier kun je een rondje om het meer wandelen, vissen, of gewoon op het terras zitten — de nieuwe eigenaren zijn zelfs bereid om tussen lunch en diner nog een glaasje te serveren. 

Een heel simpel ‘strandje’ om in de rivier te zwemmen of de honden te laten rennen is aan de Saône tussen Betaucourt en Jussey. Zoek in Google maps op ‘rue de la plage, Jussey’ en dan kom je er vast wel uit. Het stelt niks voor, maar oh wat is het lekker om in de rivier te zwemmen.

(Trouwens, zwemmen is officieel zowat overal verboden in Frankrijk, want je zou maar eens onverhoopt verdrinken en dat mag niet. Eigen risico, kortom.)

Meer omgeving…

Wijngaarden van Coiffy-le-Haut

In dit dorpje, mooi gelegen in de heuvels boven Bourbonne-les-Bains, zitten nog twee wijnmakers, tegenover elkaar in de hoofdstraat. Van biologische wijnmaakster Florence Pelletier is met name de champagne (‘methode traditionnel’) absoluut een aanrader, aan de overkant kun je ook

Lees meer »

Badderen met de gallo-romeinen: Jonvelle

Net buiten buurdorp Jonvelle zijn in het ‘archeologisch museum’ de overblijfselen van een Gallo-Romeins badhuis te vinden. Tweeduizend jaar geleden stond hier een ‘villa’, met uiteraard een state-of-the-art badhuis. Vloerverwarming, stoombaden, sauna — noem maar op. Wat we nu vooral

Lees meer »

Glasblazerij Passavant-La Rochère

De enige overgebleven glasblazerij van de 200 die de Vogezen eens telde. Dankzij het enorme bos van Darney en de vele natuurlijke waterbronnen was deze regio ideaal voor het maken van glas: hout voor het vuur, water voor het koelen.

Lees meer »

Mosterd, wijn, kunst en historie – Dijon

Die schijnbaar grote, lelijke stad waar je gauw langsrijdt op weg naar het zuiden is verrassend de moeite waard. In het kleinschalige stadscentrum met karakteristieke vakwerkhuizen is alles op loopafstand: de beroemde overdekte markthallen, chique winkels voor de steenrijke wijnboeren en

Lees meer »
Keuken
Slaapkamers
Badkamer
Hal
Huiskamer
Buiten
Omgeving